Het Broederhof *

Dit gedeelte van het klooster was bestemd voor de broeders. Op de begane grond bevonden zich de werkateliers, de voorraadruimtes en de apotheek. Archeologen hebben stro teruggevonden in de pleisterlaag (in de 19e en 20e eeuw opnieuw gebruik door particulieren) en ook wijnvaten en sporen van looizuur.
De slaapzalen van de donaten liggen op de eerste verdieping. Zij leefden in een gemeenschappelijk ruimte, in tegenstelling tot de conversen of lekenbroeders die in afzonderlijke cellen huisden langs de laan met moerbeibomen. Langs de hele eerste verdieping loopt een galerij die via een trap met de benedenverdieping is verbonden.
Onder de binnenplaats bevindt zich een gewelfd bassin van 13 meter diep van steen en rots waarin regenwater wordt opgevangen. Dit is één van de grote waterreservoirs van het kartuizerklooster.
De eerste schetsen voor de restauratie van het gebouw dateren uit 1998. Aan de hand van een 6 maanden durende voorstudie door archeologen kon de chronologie van de gebouwen bij benadering worden vastgesteld voor de periode van 14e tot en met de 20e eeuw. Al het houten materiaal werd nauwkeurig gedateerd, dankzij de dendrochronologie methode (jaarringenonderzoek met kennis van de klimaatomstandigheden).

Voor de restauratie is men uitgegaan van de 17e eeuw.

Deze ruimte is in gebruik genomen sinds 2004. Tegenwoordig is op de benedenverdieping aan de zuidkant de bibliotheek van de CNES (Nationaal centrum voor dramaturgie) gevestigd, aan de westkant de wachterwoning en aan de oostkant en op de eerste verdieping de kantoren van het cultureel centrum en het terras van het restaurant.

cour des frères Cour des frères
 
 
 
* Niet toegankelijk tijdens de bezichtiging