U bent hier

De Tinel

De TINEL : streekterm die receptieruimte en eetzaal betekent

In oude documenten draagt deze ruimte de naam"consistoriaalzaal" of "tinel". Hier vond de zitting plaats van het college van kardinalen of de consistories (vergadering van paus met kardinalen) en ongetwijfeld ook de ceremoniemaaltijden in de tijd van paus Innocentius VI.

Tinel en coupeTinel avant 1978

Deze uitbreiding van het paleis van Aubert dateert uit de jaren die onmiddellijk volgde op zijn bestijging van de Heilige Stoel. Waarschijnlijk werd de zaal bij zijn overlijden veranderd in refter voor de gelovigen. Zij kwamen hier alleen op zon- en feestdagen bijeen of ter gelegenheid van een begrafenismaaltijd van één van hen.
Tegenwoordig is bekend dat de fresco’s van de Sint Jan de Doperkerk doorliepen tot in de tinel. Men moet zich een tinel voorstellen die volledig bedekt was met muurschilderingen die het leven in eenzaamheid ophemelden. Aan de ene kant werd het leven van de eerste paters en van de heremieten afgebeeld  en aan de andere kant de geschiedenis van de Heilige Bruno (stichter van de kartuizerorde).

De tinel werd in 1979 omgebouwd tot schouwburg met inklapbare tribunes. Er vinden tegenwoordig toneelvoorstellingen, concerten en conferenties plaats.

Tinel Tinel
(Hierboven): hete toneel van de tinel met op de achtergrond de glazen deur uitkomt op de kapel met de fresco’s.
 
 Tinel Tinel
De tinel met opgeklapte tribune voor een seminar over dramaturgie (rechtsboven).