U bent hier

De tuin met geneeskrachtige planten

  • Jardin des simples © Alex Nollet
  • Jardin des simples © Alex Nollet
  • Jardin des simples © Alex Nollet

 ... Van dit « privétuintje » is een tuin met geneeskrachtige planten gemaakt. Geneesmiddelen van plantaardige oorsprong werden heelkruiden genoemd. Monniken hebben te allen tijde planten verbouwd voor therapeutische doeleinden, voor zichzelf maar ook voor de armen aan wie zijn onderdak boden en die zij verzorgden. Geleidelijk aan werd de geneeskunst door niet-geestelijken uitgeoefend. De kartuizers hebben echter altijd voorrechten genoten die hen toelieten hun apothekers- en genezeractiviteiten te blijven uitoefenen.
Elke kartuizer monnik beschikte over een eigen tuintje dat aan zijn kluis grensde. Hij kon daar planten wat hij wilde. Dat konden geneeskrachtige planten zijn, groentegewassen of bloemen voor de versiering van de altaren...

Groot kaasjeskruid (malva sylvestris) : Om zich te beschermen tegen bijensteken, zich insmeren met een mengsel van olijfolie en sap van deze paars bloeiende plant.
Weegbree: Tegen slangenbeten, weegbreebladeren eten of het sap ervan drinken.
Munt : Bij verkoudheid een zakje gevuld met munt op het hoofd leggen.

In 2014 zijn in de tuinen van andere cellen de perenbomen Royale d’hiver, Frangipane, Louise Bonne, Poire de Beurré, De livre, Catillac en de appelboom Pomme de Châtaignier, geplant, zeven van de dertien appel- en perenboomsoorten die rechtstreeks afstammen van de fruitboomcollecties van de kartuizer monniken.

Jardin des Simples